sâmbătă, iulie 10, 2010

Unde te-ai plimba prima data cu bicicleta rosie?

Pentru mine asta a fost o intrebare foarte usoara la prima vedere. Daca voi castiga o bicicleta rosie, prima tura va fi din momentul in care o primesc de la organizatori si iiiuuuhhuuu prin Bucuresti cu destinatia finala acasa :) M-am gandit ca este un raspuns pe cat de sincer, pe atat de pueril, cu un asemenea raspuns nu o sa conving pe nimeni.

Apoi rasfoind prin comentariile pe care le-am primit am ramas paf. Raspunsul se afla chiar in fata ochilor mei:

"adevarul e ca pe dealurile unde ti-ai petrecut tu copilaria nici nu puteai sta departe de bici, era un must! daca castigi bicicleta rosie trebuuie sa mergi cel putin o saptamana pe acolo :)"
SnowAnda - ea recent a fost in zona intr-un tur cu bicicleta

... and then it hit me!

Cel mai mult mi-ar placea sa ma reintorc in zona copilariei mele, sa ma plimb cu bicicleta pe dealuri pe care nu le-am mai vazut de atat timp. M-as reintoarce de data asta in concediu (nu vacanta de vara), dar o saptamana acolo ar fi de neuitat.

joi, iulie 08, 2010

Cum convingi un şofer înrăit să meargă cu bicicleta?

As incerca progresiv si constant sa conving soferul ce buna este bicicleta pentru el.

Intai as incerca sa apelez la ratiune:
1. faci risipa de bani (creste pretul benzinei, costuri de intretinere, asigurari, taxe etc)
2. stai blocat in trafic, claxonezi si injuri toti sarmanii nenorociti care se afla in aceeasi situatie cu tine
3. intarzii cand vii de la birou (si ma certi ca e ciorba rece)
4. poluezi mediul inconjurator si copii cresc intr-un oras lipsit de oxigen
5. nu faci miscare si ai sanse mari sa te umflii ca un balon

Daca nu merge asa, atunci trec la amenintari:
"O sa dormi pe pres!" ; "O sun pe mama sa vina in vizita!", "O sa postesti 2 luni!"

Daca nici asa nu reusesc sa urnesc catarul, atunci trec si la fapte de genul: desumflat roti, pus balon pe teava de esapament, mazgalit cu markerul oglinzile retrovizoare, tapetat prabriz cu ziar lipit cu aracet etc (fara sa stricam masina, ca doar a costat o mica avere)

Iar atunci cand o sa vad o luminita la capatul tunelului voi incuraja si cu ceva recompense:
- nu vei dormi pe pres si iti fac si un masaj inainte sa te adormi ca doar esti obosit dupa pedalat
- ii spun mamei ca in urmatoarele 2 luni plecam intr-un concediu prelungit si sa nu mai treaca pe la noi
- dupa fiecare plimbare iti voi pregati ceva bun si sanatos de mancare
... si lista poate si va continua

Si daca nimic de mai sus nu functioneaza, se va face o reorganizare de forte si lupta va continua.

Viata pe doua roti – de la prima bicicleta pana azi

Doi ochi carpui priveau in fiecare dimineata cum bunicul se indeparta pe bicicleta lui de acasa. Ce mister! 2 roti cat mine de mari, se invart la unison si il poarta pe bunicul meu. Il duc dimineata de acasa si seara il aduc inapoi.

Dupa-masa il asteptam entuziasmata pe bunicul sa se intoarca. Stiam ca are sa ma aseze pe sa si ma va duce acasa pe bicicleta cu piciorusele fluturand in aer.

Cand am mai crescut, cat sa ating ghidonul stand langa Tohanul bunicului meu, au inceput si lectiile de pedalat. Inca nu ajungeam la sa, dar fiind o bicicleta de dama, puteam sa pedalez privind drumul cand peste ghidon, cand pe sub el.

Apoi si varul meu mai mare era un tanar posesor de un Tohan negru si ma tineam scai de el sa imi dea si mie 10 minute bicicleta sa ma plimb pe ulitele satului copilariei mele. Eram asa de incantata ca puteam sa manui grozavia mai mare ca mine!

Imi doream asa mult sa am bicicleta mea, ca m-am gandit ca daca le arat bunicilor cat de bine ma descurc pe o bicicleta asa mare, o sa imi faca si mie cadou una. I-am chemat in ulita cu mic si mare (pe bunicii, varul meu si vecinii). Am luat bicicleta varului meu si a inceput demonstratia. La plecare n-am avut nici o problema, ulita era usor in panta, dar la intoarcere pedalatul era mai dificil in rampa. Eram determinata sa le arat ca pot. Eram mandra ca puteam. N-am observat o piatra din drum si roata bicicletei s-a proptit in ea dezechilibrandu-ma. Bicicleta s-a culcat brusc la pamant si eu am sarit peste ea si am aterizat in fata ei in picioare. M-am inrosit toata. Am cules bicicleta si mi-am continuat demonstratia. Cand am ajuns langa ei le-am zis: "Nu-i asa ca merit o bicicleta? Nici pietrele din drum nu ma opresc!"

Urmatoarea vacanta de vara ma astepta prima mea bicicleta: un Pegas portocaliu.
Pegasul portocaliu m-a purtat multe veri la rand pe dealurile care inconjurau satul bunicilor mei.

De atunci au trecut ceva ani, in care am si uitat de aceasta bucurie. Pegasul meu portocaliu l-am dat unui copil de prin vecini in a carui privire am recunoscut acelasi entuziasm pe care l-am avut si eu copila fiind.
Acum mi-am redescoperit bucuria plimbarilor - am o bicicleta imprumutata cu care pot sa ma plimb din cand in cand.

miercuri, iulie 07, 2010

Care ar fi dupa tine, cele 10 porunci ale biciclistului responsabil?

Tocmai am descoperit Concursul cu Bicicleta Rosie si sarcina zilei de azi conform titlului o puteti vedea in randurile de mai jos:


1. Echipament corespunzator si mini-trusa de depanare in caz de incidente.

La o plimbare prin Bucuresti daca te prinde ploaia poti sa scartai pana acasa (putin ulei ar rezolvat problema).


2. Asigura-te ca bicicleta e in conditii bune de pedalare inainte sa pleci pe ea.

Nu pleca la un maraton de 55km cu lantul ruginit si neuns. Ai sanse mari sa nu il termini.


3. Nu uita sa iti asiguri bicicleta de cate ori o lasi in locuri publice. Furtul este o problema dar poate fi evitat.

Bine, ti se poate intampla sa o asiguri in fata unui magazin si seful de tura sa demonteze bara si sa iti ia bicicleta cu lant cu tot (ca doar e frumusica foc!)


4. Sa iti faci traseul inainte sa pleci de acasa (alege rutele care se pot parcurge in siguranta atat pentru biker cat si pentru restul participantilor la trafic)

Poate vrei sa mergi intr-o zi pana in parc iar pe drum poti intampina tot felul de capcane: drum in constructii, lipsa trotuarelor (de piste nu mentionez nimic...), un dus cu apa rece de la puradeii a caror strada tranzitezi.


5. Respecta regulile de circulatie si acorda atentie maxima in trafic fluxului de masini (neatentia este cel mai des factor pentru accidente). Nu traversa pe rosu!

Atunci cand semaforul indica verde pentru pietoni si te lansezi in traversare ai grija ca duduita care are verde intermitent te vede si nu te arunca in aer cu tot cu bicicleta... iar apoi se da jos din masina speriata si ajungi sa o linistesti tu ca esti ok (de data asta)


6. Semnalizeaza regulamentar cu mana intentiile tale de drum.

Daca aplici si semne neconventionale gen degetul mijlociu ridicat in sus, e posibil ca cineva sa arunce dupa tine cu oua, rosii, ceapa si diverse alte alimente sau lucruri la indemana.


7. Alege o viteza corespunzatoare astfel incat sa nu ajungi in situatii neprevazute si sa te accidentezi (de exemplu: decelereaza la intersectii si asigura-te)

E foarte posibil sa apara de dupa colt vreun batranel alergand dupa te miri ce.. Nu-i pacat sa ii provoci un atac? Nu de alta, dar e inca in forma, daca alearga.


8. Respecta dreptul pietonilor de a circula nestingheriti pe trotuar, nu incerca sa "ii educi" pe cei care se plimba agale pe pistele amenajate de biciclisti si mai ales spune “Multumesc" cand ti se elibereaza calea.


9. Fereste-te sa ramai blocat in sinele de tramvai

E penibil sa blochezi o intersectie intreaga din cauza unui tramvai deraiat.


10. Zambeste, e fun sa pedalezi! (alchool free)


FUN FUN FUN! Si pedalare cat mai placuta!